Bemutatkozás

Az egyesület létrehozásának fő célja volt, hogy a nyugdíjas korosztály szabadidejének hasznos és értékes eltöltésére programokat szervezzünk. Ez mára már teljesen megváltozott, mert aktívan bekapcsolódtunk az önkormányzati, a megyei és az országos és a közösségi életbe.

Határon átnyúló kapcsolatok

A civil szféra és a Nemzeti Művelődési Intézmény kezdeményezéseiben aktívan részt veszünk,mely segíti környezetünk értékeinek megőrzését. Egyesületünk éves programtervvel rendelkezik. Tagjaink önkéntes munkával, odaadással segítik szervezetünket. Új célokat tűztünk ki és ezáltal új feladatokat vállaltunk. Hazánk hagyományaihoz és történelmi eseményeihez kapcsolódó nemzeti ünnepeinket, programsorozattal valósítjuk meg. Egyesületünknek lehetőség volt pályázati segítséggel eljutni a lengyelországi Grybow-ba és Gorlyce-ba az I. Világháború nagy csatáinak színhelyeire. Az ott lévő katonai temetőben helyeztük el az egyesületünk által készítettet márványtáblát. Koszorúval és mécsesekkel emlékeztünk az itt elhunyt több százezer magyar hősök emlékére.

Eredmények

Az egyesület meghatározó szerepet tölt be a régió, és a város kulturális életében. Közéleti tevékenységünk során érdekvédelmi és érdek-képviseleti tevékenységet is végzünk. Szervezett programjainkon, (nőnap, augusztus 20-i kenyérszentelés, városnap és karácsony) el tudtuk érni, hogy az unoka a gyermek a szülő és a nagyszülő együtt tudjon részt venni, bekapcsolódva a rendezvényeinkbe. A hagyományőrzés céljából tánccsoportot alakítottunk, hogy a néptáncon és népzenén keresztül megőrizzük értékeinket, és még színesebbé tudjuk tenni az egyesület életét azáltal hogy fel tudunk lépni, megyei és városi rendezvényeken.

A 27. Országos Nyugdíjas Szavalóversenyen első helyezést értünk el. Kapcsolatot építettünk ki a határon túli magyar civil szervezetekkel, ennek keretében, részt vettünk az EU Táborban a Romániai Zeteváralján. Az erdélyi magyar fiatalok életével és elképzeléseivel ismerkedtünk. Hősi emlékhelyek, sírhelyek gondozása és ápolása, koszorúzások szervezése és ezen való részvételünk, példaértékű lehet a következő generációk számára. 25 éve töretlenül és egyre színvonalasabban rendezzük meg az október 23-i megemlékezéseket, koszorúzásokat, történelmi előadásokkal, ünnepi vacsorával tesszük maradandóvá rendezvénysorozatunkat.

Bekapcsolódtunk az ENSZ által kezdeményezett "Élő bolygónk" klímavédelmi akcióhoz és a "Te szedd!" országos mozgalomhoz. A szabadidő sport és egészséges életmód programunk keretében, rendezvényeket szervezünk (sportnap, séta a tüdő világnapján). A Megyei Értéktár és a Rétközi régió kulturális seregszemléinek állandó résztvevői és fellépői vagyunk. A környező települések nyugdíjas egyesületeivel szoros kapcsolatot tartunk fenn. Tagjaink biztonsága és védelme érdekében, felvilágosító fogyasztóvédelmi és bűnmegelőzési előadásokat szerveztünk. A helyi újság és a közösségi portálon való folyamatos jelenlétünk széles nyilvánosságot biztosít számunkra.

Adó 1% támogatás

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a személyi jövedelem adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezet részére. Kérjük támogassa egyesületünket adója 1%-ával! A rendelkezés az SZJA 1 százalékáról nem kerül pénzébe, mindössze az adóbevallás elkészítésekor az alábbi információkat kell megadnia:

Adószám: 18811850-1-15

Kedvezményezett neve: "Nyírfa" Nyugdíjas Egyesület